Начин на приготвяне
1. Смесете царевичното брашно с бялото пшенично. Слагаме известно количество от него, за да имаме поне малко спойка и еластичност в тестото, тъй като царевичното е без глутен и тестото би станало трудно за оформяне на гризини поради сипкавата му текстура.
Ако имате непоносимост към глутен, може и да направите гризините изцяло с царевично или да замените пшеничното с оризово или друго безглутеново брашно.
2. Направете кладенче в средата и сипете водата. Разтворете в нея маята и захарта и изчакайте да шупне.
3. Замесете тесто, към което добавете пармезана, солта, зехтина и сушения риган. Ако е рядк, си добавете още брашно, а ако е много твърдо - още водичка.
Когато постигнете гладкост след краткотрайно месене, оформете го на топка и оставете за час и половина. Няма да бухне или увеличи много обема си, което е разбираемо.
4. Късайте парченца от тестото и оформяйте гризините между двете си длани с бавни движения, за да не се къса. Казахме, че този тип тесто не притежава еластичност, а е по-скоро ронливо, затова процедирайте с търпение и внимателно. За да ви е по- лесно намазнете ръцете си.
5. Подреждайте оформените гризини с дебелина 1 пръст или малко по- тънки, в тава, покрита с хартия за печене. Не е нужно да оставяте много място между тях.
Оставете ги да престоят за още 30-40 минути.
6. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до хубав златист загар.
Когато изстинат, са готови за поднасяне в компания с любимият ви дип или разядка.
Много са приятни и за хрупване самостоятелно.
Изключително ароматни, твърдички и много хрупкави царевични гризини с пармезан с леко зърнеста и интересна структура.
Любими на цялото семейство!