Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пайове»Ябълков пай с ронливо тесто

Ябълков пай с ронливо тесто

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
1364732k198
Ябълков пай с ронливо тесто
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
01/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Стъпките за приготвянето на този страхотен ябълков пай ги имате, остава само да се развихрите"

Необходими Продукти

  • брашно - 280 г
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • краве масло - 120 г
  • захар - 100 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимонова кора - щипка настъргана
  • за пълнеж
  • ябълки - 4 бр.
  • захар - 3 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете ябълките на малки парченца. Изсипете ги в тенджерка, добавете 3 с.л. лимонов сок и 3 с.л. захар.

Сложете съда на котлона, гответе ябълките, докато омекнат. Отдръпнете тенджерката от огъня, ароматизирайте с канелата и изсипете всичко в гевгир, който сложете върху дълбок съд, за да се отцеди течността. С нея ще намажете по-късно ябълковия сладкиш.

Пресейте брашното с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол. Добавете 1 яйце, 1 жълтък, захарта, нарязаното на парчета студено краве масло и ароматизирайте с настъргана лимонова кора.

Измесете продуктите до получаване на гладко тесто за пай. Приберете тестото в хладилник за 1-2 часа. От студеното тесто сладкишът ще стане хрупкав и ронлив.

Отделете си част от тестото с големината на юмрук. Останалото разточете на набрашнено парче хартия за печене на кръг с диаметър около 28 см.

Прехвърлете тестото в тава 24 см и оформете висок борд. Надупчете тестото с вилица. Изсипете ябълковата плънка, подравнете и покрийте с разточеното на тънък лист отделено тесто.

Направете леки нарези. На постъпковите снимки ще видите добре процеса.

Подгънете тестото около листа като прищипете леко. С четка намажете сладкиша с отделения ябълков сок.

Изпечете ябълковия пай с ронливо тесто на 180°C в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар.

Охладете класическия пай на решетка, изчакайте да се охлади напълно, преди да го нарежете!

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: