Начин на приготвяне
Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко.
Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята, захарта и 2-3 с.л. от брашното. Разбъркайте добре и оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Прибавете към брашното всички продукти за тестото и замесете меко, нелепнещо тесто за кифлички. Ако правите сладки кифлички, добавете още 2-3 с.л. захар.
Готовото тесто намажете с малко олио и поставете в купа, покрито с стреч фолио или кърпа, за около 40 минути до удвояване на обема.
След това разделете тестото на две части и всяка разточете на кръгла кора с дебелина около 0.5 см.
Намажете с разтопено масло и нарежете на 8 триъгълника. В широкия край поставете от плънката и навийте на кифличка.
Застелете две тави с хартия за печене и наредете кифличките. Оставете повторно да втасат за още 20 минути.
След това смесете заделения жълтък с малко олио и вода. Разбъркайте и с тази смес намажете домашните кифлички.
На солените кифлички поръсете семена или риган. Ако сте направили със сладка плънка, поръсете захар.
Сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути, докато добият приятен златист загар.
Пухкави кифлички с масло - еднакво вкусни както със солена, така и със сладка плънка.
Добър апетит!