Начин на приготвяне
Настържете домата на ренде и пресовайте чесъна вътре. Разбъркайте и заделете.
Измийте чушката и я нарежете на ленти. В тава за паеля сложете 7- 8 с.л зехтин и загрейте. Изпържете леко чушката и извадете.
Сложете измитото месо и пържете до златисто. Добавете зеленчуците и пържите до омекване.
Сложете доматите с чесъна, а след няколко минути налейте и водата. Сложете солта и пилешкия бульон. Варете до готовност на месото.
Ако е извряла водата, сложете още, защото ще трябва за ориза. Изчакайте да заври отново.
Сложете ориза и изпържената чушка. Тук спирате да бъркате. Намалете котлона на минимум и изчакайте да изври на 100% водата.
Готовата паея, махнете от котлона и захлупете за 5 мин с капак.
Сервирайте класическа валенсианска паеля топла в подходящи чинии.