Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Зеленчукова паеля

Зеленчукова паеля

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
321198325
Зеленчукова паеля1 / 2
21/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Толкова апетитна, толкова сочна - кой иска още една порция зеленчукова паеля?"

Необходими Продукти

  • ориз - 400 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • моркови - 2 бр
  • карфиол - 300 г
  • тиквички - 1 бр
  • чушки - 1 бр. червени
  • домати - 2 бр
  • зелен фасул - 200 г
  • царевица - 160 г
  • черен пипер - 1 щипка
  • зехтин - 6 с.л.
  • сол
  • бульон - зеленчуков
  • шафран
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци за паеля се измиват и доматите се настъргват на ренде, а останалите се нарязват на средно големи парченца. Карфиолът се сварява в зеленчуковият бульон.

В по-голям тиган (ако имате тиган за паеля, може в него) се запържват ситно нарязаните лук и чесън за около 5 минути. Прибавят се морковите, зелен боб, червената чушка и карфиолът. Разбърква се добре и се оставя за около 10 минути, като се бърка от време на време.

След това се прибавя тиквичката и царевицата. Огънят се намалява и се оставя така за около още 15 минути. Прибавя се настърганият домат, като се пържи и той 5 минути. Прибавя се червеният пипер и 1 минута след това е добавя и оризът.

Разбърква се много добре с дървена лъжица, така че да се смеси със зеленчуците. Шафранът се слага в зеленчуковия бульон и се изсипва върху нашата зеленчукова паеля.

Разбърква се добре и се оставя да поври около 18-20 минути - не трябва да оставя бульон, но не трябва и да е прекалено суха.

По желание може и да се запече, или да се прибавят други зеленчуци - грах, предварително сварен боб и т.н към това оризово ястие от испанската кухня.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Вкусно ястие.
15.05.2016 10:12