Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме предварително пасираните банани, ванилията и олиото.
Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, и разбъркваме добре.
От готовата смес изпичаме три блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.
За глазурата разбиваме белтъците на сняг и малко по малко добавяме захарта.
Половината от белтъците смесваме със сладко от боровинки и прибираме в хладилника.
За сиропа в голяма купа сипваме водата, захарта, ванилията и сока от лимон. Бъркаме докато заври и оставяме на средна температура зо още 5-10 минути.
В подходящ поднос за торти слагаме първия блат, сиропираме, намазваме обилно с глазурата от боровинки.
Слагаме втория блат, сиропираме, мажем с глазурата от боровинки и покриваме с третия блат.
Сиропираме и третия блат и намазваме цялата торта с разбитите белтъци на сняг.
Украсяваме с малко сладко от боровинки и поръсваме с канелена захар.
Банановата торта със сладко от боровинки е готова.