Начин на приготвяне
В тенджера сложете водата, олиото и солта. Изчакайте да заври и махнете от котлона. Добавете брашното, ванилията и разбъркайте с дървена лъжица до еднородна лепкава смес.
Вземете едно яйце и го счупете вътре. Разбъркайте до пълното му усвояване. Вземете второ и така до изчерпване на количеството.
От готовото тесто може да гребете с лъжицата и поставяте вашите еклери на разстояние в тавичка, застлана с хартия за печене или шприцовате с шприц. Изпечете в предварително загрята фурна на 170- 180 градуса до готовност. Изключете, отворете леко вратата и оставете да изстинат вътре.
Крема направете, като сложите в касерола 400 мл прясно мляко заедно със захарта. Изчакайте да се разтопи и махнете от огъня. Разбийте яйцата, брашното и заделеното мляко до еднородна смес без бучки.
Налейте на тънка струйка в касеролата без да спирате да бъркате. Върнете на котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте да заври. Готовия крем махнете от котлона и добавете ванилията и кравето масло. Оставете да се охлади напълно.
Разрежете еклерите през средата и напълнете с готовия крем. Подредете в чиния.
Разтопете шоколада с кравето масло на котлона. Тук имате два варианта:
1. С лъжица да полеете отгоре върха на всеки еклер.
2. Да направите малки линии по повърхността със силиконов готварски молив за писане, като го напълните с шоколада.
Аз избрах втория вариант, защото така еклерите стават по-нежни.
Еклерите с шоколадова глазура са страхотни!