Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Еклери»Еклери с шоколадова глазура

Еклери с шоколадова глазура

Еклери с шоколадова глазура
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
30
"Вкусни еклерчета за цялото семейство"

Необходими продукти

  • за еклерите
  • брашно - 1 ч.ч
  • олио - 1/2 ч.ч
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - щипка
  • яйца - 5 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 3. 5 с.л.
  • брашно - 3. 5 с.л.
  • ванилия - 2 пак
  • краве масло - 1 бучка
  • за глазурата
  • шоколадов кувертюр - 150 - 200 г
  • масло - бучка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сложете водата, олиото и солта. Изчакайте да заври и махнете от котлона. Добавете брашното, ванилията и разбъркайте с дървена лъжица до еднородна лепкава смес.

Вземете едно яйце и го счупете вътре. Разбъркайте до пълното му усвояване. Вземете второ и така до изчерпване на количеството.

От готовото тесто може да гребете с лъжицата и поставяте вашите еклери на разстояние в тавичка, застлана с хартия за печене или шприцовате с шприц. Изпечете в предварително загрята фурна на 170- 180 градуса до готовност. Изключете, отворете леко вратата и оставете да изстинат вътре.

Крема направете, като сложите в касерола 400 мл прясно мляко заедно със захарта. Изчакайте да се разтопи и махнете от огъня. Разбийте яйцата, брашното и заделеното мляко до еднородна смес без бучки.

Налейте на тънка струйка в касеролата без да спирате да бъркате. Върнете на котлона и при непрекъснато бъркане изчакайте да заври. Готовия крем махнете от котлона и добавете ванилията и кравето масло. Оставете да се охлади напълно.

Разрежете еклерите през средата и напълнете с готовия крем. Подредете в чиния.

Разтопете шоколада с кравето масло на котлона. Тук имате два варианта:

1. С лъжица да полеете отгоре върха на всеки еклер.

2. Да направите малки линии по повърхността със силиконов готварски молив за писане, като го напълните с шоколада.

Аз избрах втория вариант, защото така еклерите стават по-нежни.

Еклерите с шоколадова глазура са страхотни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: