Начин на приготвяне
Разтворете маята в прясното мляко. Добавете 2 с.л. от захарта и 150 г брашно. Разбъркайте и оставете за 20 минути.
В купа разбийте яйцата, жълтъците и останалата захар. Добавете останалите продукти и замесете меко тесто.
Завийте с памучна кърпа и оставете на топло за половин час.
От готовото тесто късайте малки топчета, сплескайте леко и поставете или върху тавички, застлани с хартия за печене, или върху леко набрашнена повърхност на разстояние.
Завийте топчета и оставете да втасат, докато удвоят обема си.
Готовите втасали домашни понички изпържете на среден котлон в маслена баня до приятен златист загар.
Извадете върху кухненска хартия и оставете класическите ванилови понички леко да изстинат.