Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Класически ванилови понички

Класически ванилови понички

Класически ванилови понички
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
140 мин.
Порции
25
"Домашните понички са много по-вкусни, особено тези"

Необходими продукти

  • мая - 42 г прясна
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 150 г + 350 г
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - 50 г
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • краве масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко. Добавете 2 с.л. от захарта и 150 г брашно. Разбъркайте и оставете за 20 минути.

В купа разбийте яйцата, жълтъците и останалата захар. Добавете останалите продукти и замесете меко тесто.

Завийте с памучна кърпа и оставете на топло за половин час.

От готовото тесто късайте малки топчета, сплескайте леко и поставете или върху тавички, застлани с хартия за печене, или върху леко набрашнена повърхност на разстояние.

Завийте топчета и оставете да втасат, докато удвоят обема си.

Готовите втасали домашни понички изпържете на среден котлон в маслена баня до приятен златист загар.

Извадете върху кухненска хартия и оставете класическите ванилови понички леко да изстинат.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: