Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Пълнени тиквички с кайма и доматен сос

Пълнени тиквички с кайма и доматен сос

НикиНики
Новак
2358423k
Пълнени тиквички с кайма и доматен сос
Снимка: Ники
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Любима рецепта за пълнени тиквички"

Необходими продукти

  • тиквички - 4 бр. големи
  • чушки - 1 бр. червени
  • моркови - 1 бр.
  • кромид лук - 1 бр.голям
  • кайма - 500 г
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г
  • За соса
  • домати - 500 г
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол
  • захар - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • пресен магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и ги срязваме на две, по дължина. Издълбаваме вътрешната страна, да станат като зеленчукови лодки. Посоляваме и оставяме да се отцедят от водата.

Нарязваме си лука, чушката и вътрешността от тиквичките на ситно. Моркова и домата настъргваме на едро ренде. Запържваме олио в по дълбок тиган.

Слагаме лука и задушаваме за около 5 мин. Добавяме нарязаната смес от тиквички, настъргания морков и нарязаната чушка. Задушаваме за около 10 минути.

Добавяме каймата и запържваме. Каймата трябва да стане на трохи. Запържваме добре за около още 10 мин. Добавяме червения и черния пипер, солта и настъргания домат. Пържим, докато сосът почти изври.

Подготовка на соса:

Настъргваме доматите, смесваме ги с водата, захарта, солта и черния пипер. Изсипваме доматената смес в тава. След като плънката е готова, започваме да пълним тиквичките и нареждаме в тавата, върху доматената смес.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до омекване на пълнените тиквички с кайма. След това изваждаме и поръсваме с настърган кашкавал.

Запичаме до готовност. При сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пълнени тиквички с кайма и доматен сос - всичко, което ви трябва днес!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: