Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Патладжан със сос Болонезе

Патладжан със сос Болонезе

Патладжан със сос Болонезе
Снимка: Кристиан Александров
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Добър апетит с тази страхотна рецепта за вечеря или обяд - патладжан със сос Болонезе"

Необходими продукти

  • патладжани - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки, счукани
  • сирене - 100 г козе
  • зехтин - 1 с.л.
  • босилек - 2 щипки, сушен
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.ч. млян
  • доматено пюре - 300 мл
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрязваме патладжана на две по дължина и го осоляваме хубаво. Оставяме го за 10 минути и го изплакваме добре.

Намазваме тавичка с малко олио и поставяме вътре двете парчета патладжан. Върху тях поставяме тънки филийки козе сирене. Заливаме с останалото олио и добавяме водата. Запичаме патладжана на фурна на 200 градуса за около 30 минути.

За соса загряваме зехтина и запържваме в него чесъна за 1 минута. Наливаме доматеното пюре, черния пипер, босилека, захарта, посоляваме и варим до сгъстяване.

Сипваме в дълбока чиния соса, отгоре поставяме патладжаните със сирене, в средата добавяме киселото мляко, поръсваме с нарязан магданоз и сервираме ароматното ястие в патладжан веднага.

Патладжан със сос болонезе - вкусна идея без месо.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: