Начин на приготвяне
Разрязваме патладжана на две по дължина и го осоляваме хубаво. Оставяме го за 10 минути и го изплакваме добре.
Намазваме тавичка с малко олио и поставяме вътре двете парчета патладжан. Върху тях поставяме тънки филийки козе сирене. Заливаме с останалото олио и добавяме водата. Запичаме патладжана на фурна на 200 градуса за около 30 минути.
За соса загряваме зехтина и запържваме в него чесъна за 1 минута. Наливаме доматеното пюре, черния пипер, босилека, захарта, посоляваме и варим до сгъстяване.
Сипваме в дълбока чиния соса, отгоре поставяме патладжаните със сирене, в средата добавяме киселото мляко, поръсваме с нарязан магданоз и сервираме ароматното ястие в патладжан веднага.
Патладжан със сос болонезе - вкусна идея без месо.