Начин на приготвяне
Свинските вратни пържоли се начукват леко, посоляват се и се овкусяват със смлян черен пипер, чесън на прах, сух ригани кимион, след което се оставят в хладилника да престоят минимум два два-три часа.
Колкото по-дълго стоят, толкова по-добре месото ще поеме ароматите.
Гъбите се почистват и нарязват на филийки.
Дъното на глинен гювеч се намазнява и вътре се нареждат овкусените пържоли, върху тях гъбите и парченца топено сирене.
Отново се нареждат пържоли, гъби, топено сирене.
В гювеча се налива малко бира, похлупва се и се слага в студена фурна.
Пържолите се пекат за половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 170 и се оставят гювечът с месо и гъби за още около час.
Готовите пържоли в гювеч с топено сирене и гъби се сервират с гарнитура по желание.