Начин на приготвяне
Първо, приготвяме сиропа, като кипваме водата със захарта и добавяме лимонената кора и ванилията.
Варим до намаляване на сместа наполовина и отместваме от котлона.
Разбиваме яйцата, захарта, млякото, брашното, бакпулвера и олиото.
Поставяме една кора на плота, намазваме я със сместа, отгоре поставяме втора кора и намазваме и нея. Подреждаме парчета локум по цялата дължина на широката страна в единия край.
Навиваме на руло и нарязваме на колелца.
Подреждаме баницата на розички в 3 или 4 малки стъклени огнеупорни формички, които предварително сме намазали с масло.
Печем на 200 градуса 25 минути.
Заливаме горещите розички във формичките с по 1 черпак от охладения сироп.
Оставяме сиропираните розички за една нощ да се напоят добре и след това можем да сервираме сладката баница директно така с формичките, в които сме пекли, за да се насладим на вкусната сиропирана баница с локум на розички.