Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, оформете кладенче и в него прибавете солта.
В топлото прясно мляко прибавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят. Прибавете сместа в кладенчето, заедно с разбития с вилица белтък и олиото, замесете меко тесто за питка. Поставете тестото в намаслена с олио купа, завийте със стреч фолио и оставете за 40 минути да се отпусне и втаса.
След което разделете тестото на 4 еднакви по големина топки. Трите броя топки, разточете на кръгла кора с дебелина 0, 5 см, намажете две от корите с разтопеното но охладено масло и ги подредете една върху друга. Отгоре поставете третата кора, без да я мажете с масло.
Разточете купа от кори на по-тънка кора и разделете на 8 еднакви триъгълника. На всеки триъгълник направете прорез в средата и навийте на руло. В тава, покрита с хартия за печене, подредете осемте рулца около стените на тавата.
Разточете четвъртото топче на правоъгълна кора със същата дебелина. Разрежете три еднакви по големина ленти, намажете ги с разтопено масло и сгънете всяка лента на две. С ножица нарежете лентите, но не до края, откъм сгънатата страна на реснички. С нарязаните ленти оформете в средата на питката гнездо, като ги завивате под формата на роза.
Така оформената питка за сватба, намажете с останалото разтопено масло и оставете за 30 минути, да се надигне. През това време нагрейте фурната на 200 градуса, разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко.
Намажете питката с яйчената смес, поръсете със семена, където са прорезите на рулцата. Декорирайте празничната питка с елементи предварително приготвени от солено тесто. В случая изрязани цветя – маргаритки и две пиленца оформени в едно.
Така оформената сватбена питка, поставете във нагрятата фурна и печете за 20 минути на 200 градуса. След което намалете фурната на 180 градуса и допичате до готовност, общо 50 минути. След 20-тата минути на печене, поставете фолио върху питката, за да не прегорят елементите от соленото тесто върху нея.