Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Моята сватбена питка

Моята сватбена питка

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Моята сватбена питка
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
1

Необходими продукти

  • белтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • суха мая - 10 г
  • брашно - 800 г
  • масло - 100 г разтопено
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, оформете кладенче и в него прибавете солта.

В топлото прясно мляко прибавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят. Прибавете сместа в кладенчето, заедно с разбития с вилица белтък и олиото, замесете меко тесто за питка. Поставете тестото в намаслена с олио купа, завийте със стреч фолио и оставете за 40 минути да се отпусне и втаса.

След което разделете тестото на 4 еднакви по големина топки. Трите броя топки, разточете на кръгла кора с дебелина 0, 5 см, намажете две от корите с разтопеното но охладено масло и ги подредете една върху друга. Отгоре поставете третата кора, без да я мажете с масло.

Разточете купа от кори на по-тънка кора и разделете на 8 еднакви триъгълника. На всеки триъгълник направете прорез в средата и навийте на руло. В тава, покрита с хартия за печене, подредете осемте рулца около стените на тавата.

Разточете четвъртото топче на правоъгълна кора със същата дебелина. Разрежете три еднакви по големина ленти, намажете ги с разтопено масло и сгънете всяка лента на две. С ножица нарежете лентите, но не до края, откъм сгънатата страна на реснички. С нарязаните ленти оформете в средата на питката гнездо, като ги завивате под формата на роза.

Така оформената питка за сватба, намажете с останалото разтопено масло и оставете за 30 минути, да се надигне. През това време нагрейте фурната на 200 градуса, разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко.

Намажете питката с яйчената смес, поръсете със семена, където са прорезите на рулцата. Декорирайте празничната питка с елементи предварително приготвени от солено тесто. В случая изрязани цветя – маргаритки и две пиленца оформени в едно.

Така оформената сватбена питка, поставете във нагрятата фурна и печете за 20 минути на 200 градуса. След което намалете фурната на 180 градуса и допичате до готовност, общо 50 минути. След 20-тата минути на печене, поставете фолио върху питката, за да не прегорят елементите от соленото тесто върху нея.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: