Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с череши и шоколадова глазура

Кекс с череши и шоколадова глазура

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Кекс с череши и шоколадова глазура5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Невероятен кекс с шоколад и череши - обожаваме го"

Необходими продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 250 г
  • ванилия - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 100 мл
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 350 г
  • лимони - кората на 1/2 цитрус
  • череши - 250 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • глазура
  • шоколад - 50 г
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хапва ви се нещо сладко - опитайте този кекс с глазура!

Почистете черешите от костилките.

Разбийте яйцата със захарта и ванилиите с миксер на високи обороти за 4-5 минути, докато се получи гладък крем и захарта се стопи.

Прибавете олиото и прясното мляко. Разбъркайте отново вече на най-ниската степен на миксера.

Пресейте брашното и бакпулвера и ги добавете на части към сместа.

Настържете на фино ренде кората на половин лимон и добавете и нея.

Намажете формата за вкусния кекс с меко масло или олио.

Изсипете кексовата смес.

Поръсете почистените череши с 1 с.л. нишесте и ги разбъркайте внимателно.

Наредете черешите върху, без да ги притискате навътре и сложете да се пече на 160 градуса с вентилатор за около 50-60 минути.

За готовност проверете с дървено шишче.

След изпичане оставете кекса за няколко минути във формата и след това го извадете и оставете да се охлажда върху решетка.

За глазурата начупете шоколада и добавете към него маслото. Разтопете ги в съд на водна баня, бъркайки, докато се разтопят.

С тази глазура залейте добре охладения кекс с череши. По желание поръсете с цветни захарни конфети.

Рецептата за Кекс с череши и шоколадова глазура е изпълнена!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Каква е големината на кексовата ви форма?
11.06.2020 15:33
1
Покажи всички подкоментари