Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака от сини домати и тиквички

Мусака от сини домати и тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Мусака от сини домати и тиквички
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
13/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Сочна и много вкусна гръцка мусака, която си приготвяме редовно"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • зехтин - 10 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • кашкавал - 250 г
  • за доматения сос
  • доматено пюре - 400 г
  • кайма - 400 г смес
  • лук - 1/2 глава
  • целина - 1/2 стрък /30 г/
  • моркови - 1 бр.
  • босилек - 2 стръка, пресен
  • доматен концентрат - 1 с.л.
  • зехтин - 50 г
  • червено вино - 90 мл
  • черен пипер - на вкус
  • индийско орехче - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • за заливката
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • краве масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Измийте, почистете от крайчетата тиквичките и сините домати и нарежете на не много тънки шайби. Изпечете на два пъти в широката тава на фурната, като предварително поръсите със сол и зехтин.

2. Междувременно си пригответе доматения сос с каймата като накълцате или смелите лука, целината, моркова и пресния босилек. Запържете ги в зехтина за 5 минути.

3. Сипете каймата да се запържи и я бъркайте, за да стане на трохи.

4. Налейте виното и гответе още около 2-3 минути до изпаряване на алкохола.

5. Добавете доматеното пюре, доматения концентрат, сол, черен пипер и индийско орехче и гответе на умерен огън под капак 20 минути. Наглеждайте и разбърквайте, за да не загаря по дъното, а ако се случва, намалете котлона и увеличете времето за готвене с 5-8 минути.

6. Подредете в намазнена тавичка пласт редувани патладжани и тиквички, пласт от доматения сос с кайма и пак редувайте от зеленчуците и соса, докато ги привършите. При мен се получиха два пласта за тава с размери 25/25 см.

7. Гръцкия сос бешамел за заливка на мусаката с патладжан и тиквички направете по следния лесен начин:

Разбийте с телена бъркалка брашното във водата с малко сол. Сложете да се вари на слаб огън при непрестанно бъркане, докато се сгъсти и вече не мирише на сурово брашно.

Добавете разбитото яйце и гответе още 3 минути при не повече от 90 градуса.

Сложете маслото, разбъркайте да се разтопи и да се слее със соса и подправете с черен пипер, а може и още индийско орехче, както при класическия сос бешамел.

8. Поръсете сочната гръцка мусака с част от кашкавала, залейте с бешамела и отгоре разпределете останалия кашкавал.

9. Печете мусаката от сини домати и тиквички на 190-200 градуса до златист загар.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: