Начин на приготвяне
1. Измийте, почистете от крайчетата тиквичките и сините домати и нарежете на не много тънки шайби. Изпечете на два пъти в широката тава на фурната, като предварително поръсите със сол и зехтин.
2. Междувременно си пригответе доматения сос с каймата като накълцате или смелите лука, целината, моркова и пресния босилек. Запържете ги в зехтина за 5 минути.
3. Сипете каймата да се запържи и я бъркайте, за да стане на трохи.
4. Налейте виното и гответе още около 2-3 минути до изпаряване на алкохола.
5. Добавете доматеното пюре, доматения концентрат, сол, черен пипер и индийско орехче и гответе на умерен огън под капак 20 минути. Наглеждайте и разбърквайте, за да не загаря по дъното, а ако се случва, намалете котлона и увеличете времето за готвене с 5-8 минути.
6. Подредете в намазнена тавичка пласт редувани патладжани и тиквички, пласт от доматения сос с кайма и пак редувайте от зеленчуците и соса, докато ги привършите. При мен се получиха два пласта за тава с размери 25/25 см.
7. Гръцкия сос бешамел за заливка на мусаката с патладжан и тиквички направете по следния лесен начин:
Разбийте с телена бъркалка брашното във водата с малко сол. Сложете да се вари на слаб огън при непрестанно бъркане, докато се сгъсти и вече не мирише на сурово брашно.
Добавете разбитото яйце и гответе още 3 минути при не повече от 90 градуса.
Сложете маслото, разбъркайте да се разтопи и да се слее със соса и подправете с черен пипер, а може и още индийско орехче, както при класическия сос бешамел.
8. Поръсете сочната гръцка мусака с част от кашкавала, залейте с бешамела и отгоре разпределете останалия кашкавал.
9. Печете мусаката от сини домати и тиквички на 190-200 градуса до златист загар.
Добър апетит!