Начин на приготвяне
1. Настържете измитата и почистена тиквичка на едро ренде. Обелете и нарежете на тънки кръгчета скилидките чесън.
2. Загрейте зехтина на умерен огън и запържете зеленчуците с щипка сол, като разбърквате постоянно.
Тиквичката трябва да намали 2/3-ти обема си.
3. Разбийте яйцата и към тях добавете тиквичките, като ги отцедите от мазнината. Разбъркайте.
Избършете тигана с кухненска хартия и леко го намазнете. Важно е той да е с незалепващо дъно, а диаметърът му -27-28 см. Ако ползвате по-малък, впоследствие ще се наложи да направите вместо 2 големи, 3 или 4 малки омлета. Целта е сместа да се разстила на по-тънък пласт.
4. Сипете половината смес, когато тиганът се е нагорещил на умерен огън. Щом яйцето започне да побелява, но в центъра е още течно, поръсете в средата половината кашкавал. Намалете огъня и изчакайте да се втвърди. Идеята е да остане все пак сочно отвътре, затова не прекалявайте, още повече, че има риск и да се препече повече от едната страна.
5. Сгънете два от краищата и с помощта на широка шпатула обърнете с бързо движение омлета с тиквички.
Изключете котлона и оставете за кратко да се запече и от другата страна, само колкото да хване лека коричка.
6. Плъзнете в чиния и повторете същото, за да приготвите и втория или повече вкусни омлети, в случай че ползвате варианта с по-малък тиган.
За да направите перфектния омлет, е нужно да усещате и играете с огъня, за да остане той сочен отвътре и с приятен загар отвън. Критичният момент е при обръщането, ако е прекалено суров, ще се деформира, затова ако сте начинаещ, може да сцепите на две напречно и всяко от парчетата да обърнете по-лесно.
Успех и добър апетит с Омлет с тиквички и кашкавал!