Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Омлет»Омлет с тиквички и кашкавал

Омлет с тиквички и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Омлет с тиквички и кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
06/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Супер идея за бързо хапване - омлет с тиквички и кашкавал"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. големи
  • тиквички - 1 бр. средна
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 4 - 5 с.л. + за намазняване на тигана
  • кашкавал - 80 г настърган
  • сол - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Настържете измитата и почистена тиквичка на едро ренде. Обелете и нарежете на тънки кръгчета скилидките чесън.

2. Загрейте зехтина на умерен огън и запържете зеленчуците с щипка сол, като разбърквате постоянно.

Тиквичката трябва да намали 2/3-ти обема си.

3. Разбийте яйцата и към тях добавете тиквичките, като ги отцедите от мазнината. Разбъркайте.

Избършете тигана с кухненска хартия и леко го намазнете. Важно е той да е с незалепващо дъно, а диаметърът му -27-28 см. Ако ползвате по-малък, впоследствие ще се наложи да направите вместо 2 големи, 3 или 4 малки омлета. Целта е сместа да се разстила на по-тънък пласт.

4. Сипете половината смес, когато тиганът се е нагорещил на умерен огън. Щом яйцето започне да побелява, но в центъра е още течно, поръсете в средата половината кашкавал. Намалете огъня и изчакайте да се втвърди. Идеята е да остане все пак сочно отвътре, затова не прекалявайте, още повече, че има риск и да се препече повече от едната страна.

5. Сгънете два от краищата и с помощта на широка шпатула обърнете с бързо движение омлета с тиквички.

Изключете котлона и оставете за кратко да се запече и от другата страна, само колкото да хване лека коричка.

6. Плъзнете в чиния и повторете същото, за да приготвите и втория или повече вкусни омлети, в случай че ползвате варианта с по-малък тиган.

За да направите перфектния омлет, е нужно да усещате и играете с огъня, за да остане той сочен отвътре и с приятен загар отвън. Критичният момент е при обръщането, ако е прекалено суров, ще се деформира, затова ако сте начинаещ, може да сцепите на две напречно и всяко от парчетата да обърнете по-лесно.

Успех и добър апетит с Омлет с тиквички и кашкавал!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: