Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Рататуй»Сполучлив патладжанен рататуй

Сполучлив патладжанен рататуй

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Сполучлив патладжанен рататуй
Снимка: Ivelina
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"На нас ни се получи, да видим вие как ще се справите с патладжанения рататуй"

Необходими продукти

  • Зеленчуци
  • патладжани - 3 бр.
  • домати - 6 бр.
  • пиперки - 3 бр.
  • лук - 2 глави
  • Сос
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 бр. , нарязан на кубчета
  • чесън - 4 скилидки нарязани на ситно
  • домати - 795 г нарязани пресни
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • босилек - 2 с.л. пресен или 8 - 10 листа
  • пиперки - 3 бр.
  • Подправи и билки
  • босилек - 2 с.л. нарязан /8 - 10 листа/
  • чесън - 1 ч.л. ситно нарязан
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • мащерка - 2 ч.л. прясна
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната за (190˚C).

Нарежете доматите на тънки кръгчета (около 0.5 мм), патладжана, лука и пиперките нарежете също като доматите, след което оставете настрана. Доматите са среден размер, както и патладжаните.

Пиперките почистете от семената.

В малка купа смесете заедно босилека, чесъна, магданоза, мащерката, солта, черния пипер и зехтина. Поръсете с лъжица от билковата смес върху зеленчуците.

Направете соса. Загрейте зехтина на средно силен огън. Сотирайте лука, чесъна и чушките до омекване около 10 минути. Овкусете със сол и черен пипер, след което добавете нарязаните домати, гответе още 2 минути. Свалете от котлона, след което добавете босилека.

Пригответе си тавичка в (30-сантиметрова) тавичка и изсипете готовия сос във нея.

Разбъркайте още веднъж, след това изгладете повърхността на соса с шпатула.

Наредете нарязаните зеленчуци в тавичката си, като ги редувате. Поръсете с подправките.

Покрийте тавичката с фолио и печете 40 минути.

След това махнете фолиото и печете още 20 минути, докато зеленчуците омекнат.

Сервирайте вкусния рататуй, докато е горещ, като основно ястие или като гарнитура. Рататуят също е отличено ястие и на следващия ден!

Приятно приготвяне и хапване на тази лесна и много вкусна рецепта за постно ястие - сполучлив патладжанен рататуй!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: