Начин на приготвяне
Патладжанът се измива, нарязва на шайби и се слага в подсолена вода да си пусне горчиви сок. Лукът, чесънът и чушките се почистват и нарязват на дребно, след което се слагат в тиган с малко мазнина да се задушат.
След като омекнат, към тях се прибавят нарязани на дребно или пасирани два домата. Ястието се поръсва със сол, прибавят се малко сух босилек и риган. Сосът се вари, докато се сгъсти.
След това се разпределя на дъното на тавичка, а отгоре се нареждат нарязаните на шайби тиквички, останалите домати и патладжани.
Зеленчуците се поръсват със сол, малко зехтин и пресен магданоз. Тавата се слага във фурната и ястието се пече на 180 градуса, докато се запекат и омекнат зеленчуците.
Любимият рататуй с патладжан и тиквички е готов!