Начин на приготвяне
Яйцата се счупват и се разделят на жълтъци и белтъци. В купа се слага омекналото масло и захарта, след което се разбиват на пухкав крем. Към тях се добавят при непрекъснато разбърква един по един жълтъците.
Прибавя се киселото мляко, а след това предварително пресятото брашно, бакпулвер и ванилията. Сместа се разбърква до еднородност. Полученото тесто за сладкиш се прехвърля в намазнена и набрашнена тавичка или форма с подвижен борд.
Сладкишът Дамски каприз се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 минути. Готовността му се проверява с клечка. Забодена в него, тя трябва да излезе суха. Полученият блат се оставя да изстине, след което се намазва със сладко по избор.
Отделно се разбиват белтъците с пудрата захар на твърд сняг. Белтъчната смес се разпределя върху сладкото, без да се заглажда отгоре, а по-скоро да е като на вълни.
Сладкишът с белтъци се връща във фурната и се запича за около пет минути на 220 градуса, докато връхчетата на белтъците покафенеят.
Ретро сладкиш, който всички обичаме!
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за домашен дамски каприз или нашата торта Павлова.