Начин на приготвяне
Нарежете на колеца патладжаните и ги посолете, оставете да престоят 20-тина минути, за да се отцедят от горчилката.
Измийте всички други зеленчуци и ги нарежете на кръгчета - чушките, лука, доматите и тиквичките. Измийте и патладжана от горчивата вода.
Овкусете нарязаните зеленчуци с черен пипер и сол.
Намазнете със зехтин тава и започнете да редите - от края към средата, като оформяте спирала. Редете тивкичка, лук, домат, патладжан и чушка, като спазвате тази последователност.
Ако имате повече зеленчуци, редете ги прави, ако не - слагайте колелцата малко по-полегато.
Поръсете рататуя с мащерка и полейте със зехтин. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна за около 40 минути.
Истинският рататуй по френска рецепта е готов. Сервирайте топъл.