Начин на приготвяне
Лещата се измива и поставя в тенджерата под налягане. Към нея се прибавят почистените и нарязани на дребно лук, морков и чушка. Добавят се червен пипер, сол на вкус и олио.
В тенджерата се наливат около два литра вода, след което се затваря плътно с капака. Слага се на котлона и се вари на първа степен на тенджерата (ако е със степени).
Засичат се десет минути, след като клапанът започне да изпуска пара. След като изтекат десетте минути, капакът се отваря внимателно, долива се вода, ако е необходимо, прибавят се смлените домати и чубрицата.
Лещената супа се вари още около 7-8 минути и накрая, преди да се дръпне от котлона, се добавя почистеният и нарязан на филийки чесън.
При сервиране супата от леща с моркови може да се поръси с малко нарязан на дребно магданоз.
Чорба от леща в тенджера под налягане - икономична и здравословна идея.