Начин на приготвяне
Бобът се почиства и се измива. Накисва се в студена вода за 2 часа. След това се слага в тенджерата под налягане, без да затваряте капака и налейте вода да се покрие бобът.
Сложете на котлона и като заври, изхвърлете водата и налейте гореща вода, но този път повечко. Почистете лука, измийте го и го нарежете на дребни кубчета, добавете в тенджерата под налягане при боба.
Чушката и моркова също почистете, измийте и нарежете на ситни кубчета. Сложете ги в тенджерата и тях. Добавете и олио около 2 с.л. Затворете капака на тенджерата под налягане и сложете на котлона да варите боба.
Когато заври, засечете не повече от 20 минути и изключете котлона. След това изсипете сварения боб в обикновена тенджера.
Овкусете със сол. Добавете джоджен, ако имате пресен. Ако нямате, може и сух. Нарежете и пресен магданоз и боб чорбата в тенджера под налягане е готова за консумиране. Да ви е сладко!