Начин на приготвяне
Бобът се накисва със студена вода от предната вечер; сутринта водата се изхвърля, налива се нова и бобът се слага да се вари в тенджерата под налягане.
Щом заври, дърпа се от котлона и щом се освободи налягането, водата се изхвърля и се налива нова.
Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в тиган с олиото до златисто. Прехвърля се в тенджерата при боба заедно с отделилата се мазнина.
Чушките се почистват от семките и дръжките и се прехвърлят в тенджерата цели. По желание се добавя и цяла или половинка люта чушка.
Морковите, двата вида лук, картофа и скилидките чесън се обелват и пускат цели в тенджерата. Ако са много едри, може да ги разполовите.
Пуска се целият домат, червен пипер и смлян кимион и тенджерата се захлупва. Вари се на умерена температура около 20 минути.
Тенджерата се дърпа от котлона и щом налягането се освободи, се отваря. Изваждат се целите зеленчуци (лук, чесън, морков, чушки, картоф и домат), пасират се и се връщат в горещата боб чорба. Добавя се сол и зелени подправки на вкус, разбърква се и се поднася гореща.
Добър апетит с моята боб чорба в тенджера под налягане без застройка!
Вижте още как да отслабнете с боб и леща, както и как се готви правилно боб?