Триъгълни баклавички от фини кори

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
201
800
27
30/04/2020
"Вкусен десерт за близки и гости под формата на домашни баклавички "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо141
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • кори за баклава - 2 пакета, фини
  • краве масло - 160 г
  • орехови ядки - 160 г счукани
  • канела - 1 ч.л.
  • за сиропа
  • захар - 600 г
  • вода - 0, 5 л
  • лимонтозу - 1 щипка
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряме корите за баклава и ги разрязваме на две по дължина (по ръба на сгъвката). От всеки от получените правоъгълници оформяме по една баклава. Това става по следния начин.

Намазваме кората с разтопеното масло и в горния ѝ край, по средата сипваме една пълна чаена лъжичка счукани орехи, размесени с канела. Прегъваме кората на две по дължина - получава се един дълъг правоъгълник, а плънката остава затворена в горния му край.

След това нагъваме по диагонал няколко пъти, при което се образуват триъгълни баклавички. Поставяме всички баклавички в намазана с масло тава, намазваме отгоре с разтопено масло и печем 4-5 минути в умерена фурна.

От водата и захарта приготвяме сироп, който варим 4-5 минути.

Прибавяме лимонтозуто и ванилията и отместваме сиропа от огъня. Когато се поохлади, поставяме в него по две-три от изстиналите баклави, след 3-4 минути ги обръщаме и след още 2-3 минути изваждаме.

По този начин сиропираме всички баклави, след което ги заливаме с останалия сироп.

Бърза, вкусна и ароматни триъгълни баклави от фини кори.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар