Картофен огретен със спанак и сирена

Росица ПетроваРосица Петрова
Ентусиаст
131
608
2k
35
Картофен огретен със спанак и сирена
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
28/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Сготви60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
"Винаги, когато правим този огретен със спанак и сирена, приготвяме по цяла тава - и никога не остава"

Необходими Продукти

  • картофи - 7 - 8 бр. (около 1 кг)
  • спанак - 300 г пресен
  • лук - 1 връзка пресен
  • чесън - 2 - 3 стръка пресен
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • джоджен - няколко листа
  • краве сирене - 150 г
  • кашкавал - 100 г
  • топено сирене - 100 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват в подсолена вода до готовност. Охлаждат се и се нарязват на шайби.

В дълбок тиган сложете 2-3 с.л. олио и задушете ситно нарязаните пресен лук и чесън за няколко минути.

След това добавете към тях измития и нарязан спанак. Оставете да се задуши и той и прибавете сол, черен пипер и няколко листа пресен джоджен.

Намажете с малко олио правоъгълна тава с размери 25-25 см. На дъното сложете половината от картофите. Върху тях задушения спанак и натрошено краве сирене. Отгоре наредете останалите картофи.

Овкусете със сол и черен пипер.

В купа разбийте заквасената сметана с 2-3 с.л. олио. Прибавете и ситно нарязано топено сирене и индийско орехче. С тази смес залейте картофения огретен.

Отгоре поръсете с настърган кашкавал огретена със спанак.

Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути, докато се получи препечена коричка.

Вкусен картофен огретен със спанак и сирена, който може да сервирайте със свежа пролетна салата!

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: