Начин на приготвяне
Разбиваме маслото с пудрата захар на сладък маслен крем. Прибавяме един по един жълтъците, като разбиването продължава. Разбиваме белтъците на твърд сняг със захарта и добавяме към маслената смес.
Постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера брашно, като сместа леко разбъркваме отдолу нагоре. Разделяме тестото на две части. Към едната част прибавяме какаото и разбъркваме.
В намазаната с масло и поръсена с брашно форма с лъжица изсипваме последователно от бялата и от тъмната смес. Печем мраморния кекс в умерена фурна до суха клечка. След като изстине сладкишът с яйца, изваждаме от формата и покриваме с белтъчната глазура.
Нея я приготвяме, като разбиваме белтъка на твърд сняг и към него при непрекъснато бъркане добавяме постепенно пудрата захар. Накрая добавяме лимоновия сок и коняка. Нарязваме изпечения кекс, след като изсъхне глазурата.
Изключително вкусен мраморен кейк с белтъчна глазура.