Начин на приготвяне
Поставяме в тенджера водата, кравето масло, солта и захарта и ги загряваме. След като маслото се стопи и водата заври, на непрекъсната струя изсипваме пресятото брашно. Бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от дъното на съда и вече не мирише на сурово брашно.
Отместваме съда от котлона и след като тестото поизстине, към него прибавяме яйцата едно по едно. Откъсваме парчета от готово парено тесто, които разточваме на малки четириъгълници.
В средата им поставяме плънката, направена от сиренето, яйцето и смления ким. Прегъваме четириъгълниците диагонално, като ги нареждаме в намаслена тава. Намазваме с разбития жълтък и печем на силна фурна.
Когато са почти готови, изключваме фурната и оставяме домашните соленки да изстинат в нея, като накрая леко отваряме вратата на фурната. Ако извадим соленките с ким от фурната топли, то те ще спаднат.
Опитайте и направете тези вкусни соленки от парено тесто.
Коментари