Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Соленки от парено тесто

Соленки от парено тесто

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k246
Соленки от парено тесто1 / 2
23/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
48 мин.
Порции
4
"От домашните соленки по-вкусни трудно се намират"

Необходими Продукти

  • вода - 2 ч.ч.
  • краве масло - 80 г
  • брашно - 2 ч.ч.
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • за плънката
  • сирене - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • ким - 1/2 ч.л. млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме в тенджера водата, кравето масло, солта и захарта и ги загряваме. След като маслото се стопи и водата заври, на непрекъсната струя изсипваме пресятото брашно. Бъркаме с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от дъното на съда и вече не мирише на сурово брашно.

Отместваме съда от котлона и след като тестото поизстине, към него прибавяме яйцата едно по едно. Откъсваме парчета от готово парено тесто, които разточваме на малки четириъгълници.

В средата им поставяме плънката, направена от сиренето, яйцето и смления ким. Прегъваме четириъгълниците диагонално, като ги нареждаме в намаслена тава. Намазваме с разбития жълтък и печем на силна фурна.

Когато са почти готови, изключваме фурната и оставяме домашните соленки да изстинат в нея, като накрая леко отваряме вратата на фурната. Ако извадим соленките с ким от фурната топли, то те ще спаднат.

Опитайте и направете тези вкусни соленки от парено тесто.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На снимката не са прегънати диагонално. Не разбирам как, триъгълник всъщност трябва да се получи или...?
06.05.2023 18:01