Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците на 4-те яйца. В дълбок съд разбийте маслото със захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане добавете един по един жълтъците.
Постепенно добавете брашното, което сте пресели с бакпулвера, и смлените бадемови ядки. Последно се добавят белтъците, разбити на сняг и се объркват внимателно с дървена лъжица.
Почистваме 4 от крушите от семките и сърцевината и ги нарязваме на кубчета. Добавяме половината към тестото за блатовете.
Изсипете сместа в две тави, дъното на които е застлано с хартия за печене и печете около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Разбиваме сметана на пяна. Добавяме останалите круши и объркваме хубаво.
Намазваме единия блат със сметановата смес и покриваме с втория блат. Втория блат се глазира със смес от лимонов сок, белтък и пудра захар.
Нарязваме останалата круша на фини резени е гарнираме. Прибираме за няколко часа в хладилник и поднасяме тортата студена.