Начин на приготвяне
Натрошаваме шоколада на парчета и го разтопяваме с маслото на водна баня. Разбъркваме, за да се смесят добре.
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със 120 г пудра захар до кремообразна смес, прибавяме към тях разтопения шоколад, брашното и нишестето, като бъркаме постоянно.
Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол, прибавяме 30 г захар, без да спираме да разбиваме. Много внимателно, за да не спаднат, лъжица по лъжица, прибавяме белтъците към шоколадовата смес.
Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма с диаметър 24 см и печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Изваждаме от формата като изстине малко.
Попарваме бадемите във вряща вода, отцеждаме и обелваме. Разделяме ги на половинки и ги запичаме до златисто във фурната.
За глазура: Разтопяваме шоколада на водна баня, дърпаме от огъня, прибавяме олиото и бързо разбъркваме. Оставяме глазурата да поизстине и обливаме с нея тортата. Заглаждаме с шпатула и посипваме с бадемовите ядки.