Начин на приготвяне
Слагаме пъдпъдъците на дъска за рязане и ги нарязваме като пеперуди, като изхвърляме гръбнака.
Правим маринатата, като смесваме зехтина с бялото сухо вино и добавяме нарязаните зелен лук и мащерка и натрошените скилидки чесън.
Разбъркваме хубаво и изсипваме върху обработените пъдпъдъци. Оставяме да се мариноват за 30 минути.
Увиваме целите глави чесън в двоен пласт от индустриално фолио. Слагаме ги направо на горещите въглени на барбекюто и ги задушаваме за около 30-40 минути. Този дълъг, бавно готвещ се процес, омекотява вкуса на чесъна.
Слагаме маринованите пъдпъдъци на загрятата скара на барбекюто, което сме намазали предварително с малко мазнина, и ги печем за около 12-15 минути или по наша преценка. През това време ги обръщаме от всички страни и ги мажем с маринатата.
Правим сметановия сос, като смесваме заквасената сметана и ситно нарязания лук и поръсваме с белия пипер, солта и лимоновия сок.
Сервираме изпечените пъдпъдъци с омекналите глави лук и сметановия сос.
Вкусен, лесен и бърз пъдпъдък на барбекю с чесън и сметанов сос.