Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Дивеч»Пъдпъдък на барбекю с чесън и сметанов сос

Пъдпъдък на барбекю с чесън и сметанов сос

Пъдпъдък на барбекю с чесън и сметанов сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • пъдпъдъци - 12 бр.
  • за маринатата
  • зехтин - 6 с.л.
  • бяло вино - 1/3 ч.ч. сухо
  • зелен лук - 1/3 ч.ч. нарязан
  • мащерка - 1/2 ч.ч. прясна и нарязана
  • чесън - 2 скилидки натрошен
  • чесън - 6 глави цели
  • за сметановия сос
  • заквасена сметана - 1 ч.ч.
  • зелен лук - 2 с.л. ситно нарязан
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • лимонов сок - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме пъдпъдъците на дъска за рязане и ги нарязваме като пеперуди, като изхвърляме гръбнака.

Правим маринатата, като смесваме зехтина с бялото сухо вино и добавяме нарязаните зелен лук и мащерка и натрошените скилидки чесън.

Разбъркваме хубаво и изсипваме върху обработените пъдпъдъци. Оставяме да се мариноват за 30 минути.

Увиваме целите глави чесън в двоен пласт от индустриално фолио. Слагаме ги направо на горещите въглени на барбекюто и ги задушаваме за около 30-40 минути. Този дълъг, бавно готвещ се процес, омекотява вкуса на чесъна.

Слагаме маринованите пъдпъдъци на загрятата скара на барбекюто, което сме намазали предварително с малко мазнина, и ги печем за около 12-15 минути или по наша преценка. През това време ги обръщаме от всички страни и ги мажем с маринатата.

Правим сметановия сос, като смесваме заквасената сметана и ситно нарязания лук и поръсваме с белия пипер, солта и лимоновия сок.

Сервираме изпечените пъдпъдъци с омекналите глави лук и сметановия сос.

Вкусен, лесен и бърз пъдпъдък на барбекю с чесън и сметанов сос.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: