Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Дивеч»Сърна по ловджийски

Сърна по ловджийски

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Сърна по ловджийски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
6
"Всички любители на дивеча ще са радостни да си хапнат сърна по ловджийски - вие ще се възползвате ли от рецептата"

Необходими продукти

  • еленско месо - 1, 5 кг сърнешко
  • олио - 1 ч.ч. + 2 - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • гъби - 20 г дребни
  • масло - 1 бучка
  • марината - 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сърнешкото месо в марината, приготвена от 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 нарязан едро морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета, които са поврели заедно за 5-10 минути. Нека сърнешкото месо престои в нея за 1 нощ.

На следващия ден го отцедете и го запържете в 1 ч.ч. загрята мазнина, като го обръщате, за да се зачерви равномерно.

Посолете го и го залейте с 1 ч.ч. от маринатата и 1 ч.ч. вода. Захлупете и оставете да се задушава за 1 час на слаб огън. Готовото месо нарежете на филийки и ги подредете в чиния.

Загрейте 3 с.л. олио и запържете дребните гъби. Към тях добавете 1 лъжица брашно, разбъркайте докато се запържи и то и прибавете доматената салца. Разредете запръжката със соса от задушаването на месото и при нужда долейте малко вода.

Оставете сосът да ври за около 5-6 минути. Свалете от котлона и го разбъркайте с бучка прясно масло. Полейте задушеното сърнешко със соса и поднесете с гарнитура от картофено пюре или ориз-пилаф.

Сърна по ловджийски - вкусно ястие с дивечово месо!

Рейтинг

4.7
56
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
А не е ли забранено и за ловджиите сърни да ловуват?
07.05.2016 07:58
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Еми
Еми
Най- накрая си намерих точната рецепта за сърнешко. Стана ама много вкусно :)
24.02.2014 18:43
1
вал
вал
Вече 2 пъти правя тази рецепта и много ми харесва.Досега не можех да намеря подходяща за сърна,но тази е върхът.
19.01.2014 14:13
1