Козунак с боровинки и Швепс

Кристиан АлександровКристиан Александров
Ентусиаст
208
598
849
35
20/04/2020
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо41
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г
  • масло - 40 г меко
  • олио - 40 г
  • захар - 3 с.л.
  • мед - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • яйца - 1 бр.
  • газирана напитка - 1/2 ч.ч. Швепс лимон
  • сметана - 1/2 ч.ч. течна
  • мая - 7 г суха
  • мляко - 2 с.л. прясно
  • червени боровинки - 100 г - сушени
  • За намазване
  • прясно мляко
  • За поръсване
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и добавяме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме за 5 минути настрани.

Пресяваме брашното в купа и добавяме маята, олиото, яйцето, сметаната, газираната напитка, маслото, лимоновата кора, захарта, меда и ванилията. Разбъркваме и омесваме гладко козуначено тесто. Покриваме го с кърпа и го оставяме да втаса за 1 час.

След това разделяме тестото на 4 части и ги оформяме на ленти. Разпределяме боровинките равномерно и усукваме лентите на фитили. Сплитаме и оформяме според желаната форма нашия козунак.

Поставяме оформения козунак в тавичка, покрита с хартия за печене. Тавичката трябва да е дълбока и малко по-голяма от козунака. Покриваме и оставяме за 40 минути.

След това намазваме бухналия козунак с прясно мляко и поръсваме обилно със захар.

Печем козунака с боровинки и швепс на 160 градуса 35 минути.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар