Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Малки ръжени хлебчета

Малки ръжени хлебчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Малки ръжени хлебчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Освен да ги хапвате директно, малките ръжени хлебчета може да се превърнат в страхотни сандвичи"

Необходими продукти

  • ръжено брашно - 350 г пълнозърнесто
  • брашно - 150 г бяло, от твърда пшеница + за поръсване
  • вода - 300 мл
  • зехтин - 20 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 20 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята в половината от леко затоплената до телесна температура вода. Сложете захарта и две лъжици брашно и разбъркайте на кашичка.

Оставете да шупне за 10 минути.

2. Смесете ръженото брашно с бялото и със солта. Може да използвате изцяло ръжено брашно, но хлебчетата биха станали много по-твърди, затова аз комбинирам с малко бяло, което е с високо съдържание на глутен. Така се получава необходимия баланс, за да станат хлебчетата по-меки, но също толкова полезни.

Ако ще използвате само ръжено брашно, вероятно ще трябва и повече течност, защото способността му на абсорбиране е по-голяма.

3. Сипете шупналата мая при брашното аедно с останалата вода и зехтина.

Замесете гладко тесто, а ако е нужно, поръсвайте още брашно или добавяйте още течност според това как го усещате на допир - не трябва да е твърдо, нито много меко.

4. Разделете на 12 равни парченца и от всяко оформете овално хлебче. Подредете в тавичка на малко разстояние едно от друго и поръсете с брашно.

Направете и малки напречни резки по хлебчетата, за да са по-красиви, но и едновременно с това да могат да се изпекат по-добре.

5. Покрийте тавата с чиста кърпа, като е добре да има по-високи стени, за да не докосва кърпата хлебчетата (по възможност). Оставете да втасат около час и половина. Ще бухнат, но не очаквайте да е много.

6. Печете ръжения хляб в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, после намалете на 180 градуса за още около 20 минути или докато хванат лек загар. Готови са, когато при почукване по коричката издават звук на кухо.

7. За да омекнат, докато са топли, аз завивам с кърпа, както са си в тавата.

У дома ги хапваме още преди да са изстинали съвсем.

Малките ръжени хлебчета са идеални за сандвичи, пинчос или принцеси.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: