Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Кашкавалени хлебчета с левурда

Кашкавалени хлебчета с левурда

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Кашкавалени хлебчета с левурда
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Хапвайте кашкавалените хлебчета самостоятелно или с любимо ястие - и по двата начина са много вкусни"

Необходими продукти

  • брашно - 400 г
  • мая - 7 г (суха)
  • вода - 250 мл
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 ч л.
  • олио - 3 с.л.
  • левурда - 20 листа
  • кашкавал - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете левурдата от дръжките. Измийте и нарежете на ситно.

Загрейте олиото и прибавете левурдата. Разбъркайте и отстранете от котлона. Оставете да се охлади.

През това време затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Покрийте съда и изчакайте 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Добавете втасалата мая и ароматното олио с левурда.

Замесете меко нелепнещо тесто. Намажете го с малко олио и оставете да втаса до удвояване на обема.

Готовото тесто разделете на 6 равни части.

С ръце разстелете всяка от тях на правоъгълна кора. Поръсете с нарязан на дребни парченца кашкавал и навийте на руло. Рулото усучете и завийте на охлювче, като пъхнете края навътре.

Оставете хлебчетата с левурда да втасат повторно за 20-30 минути. По желание може да поръсите хлебчетата със семена и след това сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 25-30 минути.

Получиха се много ароматни кашкавалени хлебчета с левурда.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: