Печено агнешко по фермерски

Печено агнешко по фермерски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • агнешко месо - 1, 5 кг плешка или др.
  • картофи - 1 кг
  • за маринатата
  • бяло вино - 300 мл
  • вода - 200 мл
  • зелен лук - 3 бр нарязан
  • магданоз - 1 връзка
  • зехтин - 4 с.л.
  • портокалови корички - 3 с.л. ситно нарязани
  • дафинов лист - 5 бр
  • мащерка - 1 - 2 с.л. стрита
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правим марината, като слагаме в голяма и дълбока купа водата, бялото вино, нарязания зелен лук, нарязания на ситно магданоз, зехтина, портокаловите корички, дафиновите листа, мащерката и солта. Разбъркваме хубаво да се смесят съставките.

Измиваме агнешката плешка (или друг вид агнешко месо) и го нарязваме на 3-4 по-едри части. Махаме ципи и жили и го слагаме в готовата марината за агнешко. Слагаме фолио на купата и я слагаме за цяла нощ в хладилник да се овкуси.

Загряваме фурната на 200 градуса около 15 минути преди печене.

Слагаме маринованото агнешко в тавичка и изсипваме половината марината в тавичката, като предварително сме махнали портокаловите корички от маринатата.

Правим големи резки на месото и слагаме в тях нарязаните на ситно скилидки чесън. Поставяме тавичката (покрита с алуминиево фолио) във фурната за около 3 часа, като на всеки час следим течността и ако има нужда, доливаме от останалата марината към печеното агнешко.

След като агнешкото месо е почти изпечено, добавяме нарязаните картофи и поръсваме с малко сол и черен пипер, а след това изливаме останалата марината. Покриваме пак с алуминиевото фолио и слагаме да се пече във фурната пак на 200 градуса. След около 40-50 минути агнешкото месо и картофите трябва да са се опекли добре.

Изключително вкусно, ароматно и крехко печено агнешко по фермерски.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: