Начин на приготвяне
Правим марината, като слагаме в голяма и дълбока купа водата, бялото вино, нарязания зелен лук, нарязания на ситно магданоз, зехтина, портокаловите корички, дафиновите листа, мащерката и солта. Разбъркваме хубаво да се смесят съставките.
Измиваме агнешката плешка (или друг вид агнешко месо) и го нарязваме на 3-4 по-едри части. Махаме ципи и жили и го слагаме в готовата марината за агнешко. Слагаме фолио на купата и я слагаме за цяла нощ в хладилник да се овкуси.
Загряваме фурната на 200 градуса около 15 минути преди печене.
Слагаме маринованото агнешко в тавичка и изсипваме половината марината в тавичката, като предварително сме махнали портокаловите корички от маринатата.
Правим големи резки на месото и слагаме в тях нарязаните на ситно скилидки чесън. Поставяме тавичката (покрита с алуминиево фолио) във фурната за около 3 часа, като на всеки час следим течността и ако има нужда, доливаме от останалата марината към печеното агнешко.
След като агнешкото месо е почти изпечено, добавяме нарязаните картофи и поръсваме с малко сол и черен пипер, а след това изливаме останалата марината. Покриваме пак с алуминиевото фолио и слагаме да се пече във фурната пак на 200 градуса. След около 40-50 минути агнешкото месо и картофите трябва да са се опекли добре.
Изключително вкусно, ароматно и крехко печено агнешко по фермерски.