Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Печено Агнешко»Печено агнешко по марокански

Печено агнешко по марокански

Георги ЧечевГеорги Чечев
Новак
3371k246
Печено агнешко по марокански1 / 2
14/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
265 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
335 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лук - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 4 с.л.
  • кориандър - 4 с.л.
  • кимион - 1/2 ч.ч. млян
  • шафран - 1/2 ч.л. млян
  • хариса - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • агнешка плешка - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правим чермула соса: смесваме настърганата глава лук, натрошените скилидки чесън, магданоза, кориандъра, кимиона, шафрана, харисата, зехтина и лимоновия сок. Разбъркваме хубаво сместа и оставяме за около час.

Започваме да обезкостяваме агнешката плешка. От по-дебелата част на плешката, с помощта на остър нож, започваме да режем месото около кокала, с цел да извлечем максимално много месо и да премахнем кокала. Оформяме изрязаното месо да бъде равномерно парче.

Намазваме агнешкото месо с готовия чермула сос, като намазваме и двете страни на месото. Оставяме да се маринова поне 3 часа.

Подготвяме барбекюто на дървени въглища за индиректно печене. Слагаме тавичка за събиране на мазнината отдолу на барбекюто. Слагаме маринованото агнешко на скара, покриваме с капака и печем за около 1 час за по-сурово опечено. Мажем често със зехтин агнешкото месо по време на печенето. Ако харесваме да е по-изпечено, оставяме още 15-20 минути повече.

Преди да нарежем изпеченото агнешко на барбекю със сос чермула, трябва да го оставим около 15 минути извън барбекюто. Нарязваме на по-дебели парчета и сервираме с гарнитура по наша преценка.

Печено агнешко по марокански върви много със зелена салата.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: