Начин на приготвяне
Пилето се измива и подсушава. В малка купичка се смесват всички сухи подправки - сух джинджифил, смлян сух кориандър, канела, смлян черен пипер, куркума, смляно индийско орехче, смлян бахар, смлян карамфил, червен пипер и сол.
Цялото пиле се натрива с подправките много добре. Овкусеното месо се оставя на стайна температура за 40 минути. Подготвя се дълбок чугунен тиган с повечко олио и се загрява. Пилето се запечатва до кафява коричка от всички страни.
Подготвя се джинджифила, като се обелва и настъргва на ситно ренде. Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Лютата чушка се нарязва на колелца. Лимона се измива. Наряза се на две през средата и всяка половина се нарязва на филийки. Ябълката се измива и почиства. Нарязва се на полумесеци. В оригиналната рецепта се използва сушени кайсии, но аз не ги обичам и ги замених с ябълка.
След като пилето е запечатано, се изважда в друг съд. Котлона се намалява. В чугунения тиган се добавят лука, чесъна, джинджифила и лютата чушка и се запържват. Добавят се лимоновите резени, маслините и ябълките.
Готвят се за кратко с капак. Добавя се кускус на зърна и пилешкия бульон. Според солеността на бульона се овкусява със сол. Разбърква се.
Пилето се връща в тигана. Захлупва се с капак и се слага във фурната за около 80 минути.
В оригинален марокански тажин /глинен съд/ пилето ще се сготви по-бързо, но тъй като не разполагах с такъв, импровизирах с чугунен тиган с капак.
Пилето по марокански определено има различен вкус от традиционните ни ястия. Струва си да опитате този специалитет от мароканската кухня.