Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Пиле по марокански с кускус

Пиле по марокански с кускус

Пиле по марокански с кускус
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Пилето в тажин по марокански определено има различен вкус от традиционните ни ястия. Струва си да опитате."

Необходими продукти

  • пиле - 1 бр. цяло
  • джинджифил - 1 ч.л. сух
  • кориандър - 1 ч.л. сух
  • канела - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.
  • бахар - 1/4 ч.л.
  • карамфил - 1/4 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • сол
  • олио
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 скилидки
  • джинджифил - колкото лешник
  • лимон - 1 бр.
  • маслини - 1 шепа
  • ябълки - 1 бр.
  • пилешки бульон - 1 1/2 ч.ч.
  • люти чушки - 1 бр. по желание
  • кускус - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива и подсушава. В малка купичка се смесват всички сухи подправки - сух джинджифил, смлян сух кориандър, канела, смлян черен пипер, куркума, смляно индийско орехче, смлян бахар, смлян карамфил, червен пипер и сол.

Цялото пиле се натрива с подправките много добре. Овкусеното месо се оставя на стайна температура за 40 минути. Подготвя се дълбок чугунен тиган с повечко олио и се загрява. Пилето се запечатва до кафява коричка от всички страни.

Подготвя се джинджифила, като се обелва и настъргва на ситно ренде. Чесънът се обелва и нарязва на филийки. Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. Лютата чушка се нарязва на колелца. Лимона се измива. Наряза се на две през средата и всяка половина се нарязва на филийки. Ябълката се измива и почиства. Нарязва се на полумесеци. В оригиналната рецепта се използва сушени кайсии, но аз не ги обичам и ги замених с ябълка.

След като пилето е запечатано, се изважда в друг съд. Котлона се намалява. В чугунения тиган се добавят лука, чесъна, джинджифила и лютата чушка и се запържват. Добавят се лимоновите резени, маслините и ябълките.

Готвят се за кратко с капак. Добавя се кускус на зърна и пилешкия бульон. Според солеността на бульона се овкусява със сол. Разбърква се.

Пилето се връща в тигана. Захлупва се с капак и се слага във фурната за около 80 минути.

В оригинален марокански тажин /глинен съд/ пилето ще се сготви по-бързо, но тъй като не разполагах с такъв, импровизирах с чугунен тиган с капак.

Пилето по марокански определено има различен вкус от традиционните ни ястия. Струва си да опитате този специалитет от мароканската кухня.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: