Козуначен венец Анджелика

АнабелАнабел
Ветеран
492
2k
931
204
13/04/2020
"Величествен и вкусен - козуначен венец, чието място на трапезата е задължително "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо212
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват съставките за закваската - брашно, мая, топла вода и лъжичка захар. Разбъркват се и се оставят на топло, за да се активира маята за около 30 минути.

В голяма купа се пресява брашното. Добавят се захарта, топлото мляко и жълтъците. Замесва се пухкаво тесто за козунак като на порции се добавя омекналото масло.

Месенето продължава, докато тестото се отдели от страните на купата, в този момент се добавя шупналата мая и месенето продължава до пълното ѝ усвояване. Тестото се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Отгоре по цялата му повърхност се разпределят стафиди и натрошен шоколад.

Тестената кора се навива на руло и с помощта на остър нож се разрязва по дължина. Образуваните две ленти се преплитат като се внимава изрязаната част да е обърната навън.

След това получената козуначена плитка се оформя като кръг, който се намазва с останалото разтопено масло.

Оставя се да втаса за 30-40 минути. Апетитният козунак се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.

Когато козуначеният венец Анджелика е готов и изстине, се поръсва с пудра захар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар