Начин на приготвяне
В купа се смесват съставките за закваската - брашно, мая, топла вода и лъжичка захар. Разбъркват се и се оставят на топло, за да се активира маята за около 30 минути.
В голяма купа се пресява брашното. Добавят се захарта, топлото мляко и жълтъците. Замесва се пухкаво тесто за козунак като на порции се добавя омекналото масло.
Месенето продължава, докато тестото се отдели от страните на купата, в този момент се добавя шупналата мая и месенето продължава до пълното ѝ усвояване. Тестото се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Отгоре по цялата му повърхност се разпределят стафиди и натрошен шоколад.
Тестената кора се навива на руло и с помощта на остър нож се разрязва по дължина. Образуваните две ленти се преплитат като се внимава изрязаната част да е обърната навън.
След това получената козуначена плитка се оформя като кръг, който се намазва с останалото разтопено масло.
Оставя се да втаса за 30-40 минути. Апетитният козунак се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.
Когато козуначеният венец Анджелика е готов и изстине, се поръсва с пудра захар.