Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козуначен венец Анджелика

Козуначен венец Анджелика

Козуначен венец Анджелика
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Величествен и вкусен - козуначен венец, чието място на трапезата е задължително"

Необходими продукти

  • За закваската
  • брашно - 135 г
  • мая - 13 г прясна
  • вода - 75 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • За тестото
  • брашно - 400 г
  • захар - 75 г
  • прясно мляко - 120 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • сол - 1 щипка
  • краве масло - 120 г
  • стафиди - 100 г
  • шоколад - 100 г
  • краве масло - 50 г за намазване
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се смесват съставките за закваската - брашно, мая, топла вода и лъжичка захар. Разбъркват се и се оставят на топло, за да се активира маята за около 30 минути.

В голяма купа се пресява брашното. Добавят се захарта, топлото мляко и жълтъците. Замесва се пухкаво тесто за козунак като на порции се добавя омекналото масло.

Месенето продължава, докато тестото се отдели от страните на купата, в този момент се добавя шупналата мая и месенето продължава до пълното ѝ усвояване. Тестото се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Отгоре по цялата му повърхност се разпределят стафиди и натрошен шоколад.

Тестената кора се навива на руло и с помощта на остър нож се разрязва по дължина. Образуваните две ленти се преплитат като се внимава изрязаната част да е обърната навън.

След това получената козуначена плитка се оформя като кръг, който се намазва с останалото разтопено масло.

Оставя се да втаса за 30-40 минути. Апетитният козунак се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 40 минути.

Когато козуначеният венец Анджелика е готов и изстине, се поръсва с пудра захар.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: