Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Бриош с маслен крем

Бриош с маслен крем

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Бриош с маслен крем
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
12/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Неустоимо вкусен бриош с маслен крем - и за из път ще си вземем"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г свежа
  • брашно 500 - 600 г
  • захар - 100 г
  • сол - 2 щипки
  • яйца - 2 бр.
  • ванилия - 1 бр.
  • ромова есенция - 1 капсула
  • краве масло - 80 г
  • За масления крем
  • краве масло - 100 г
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бриош с маслен крем - интересен десерт за Великден или един по-различен козунак с крем.

Първо се активира маята, като за целта се поставя в купа заедно със затопленото мляко, лъжица захар и лъжица брашно. Оставя се настрани за около 10-15 минути, за да шупне.

Отделно се пресява брашното, прибавят се останалата захар, солта, ванилията ромовата есенция и двете яйца. Добавя се шупналата мая и се замесва меко тесто.

По време на измесването на няколко пъти се добавя и омекналото краве масло. Получава се меко тесто, което се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си.

В друга купа се смесват омекналото масло за крема заедно със захарта, ванилията и се разбъркват хубаво.

Втасалото тесто се разделя на две топки и всяка се разточва на правоъгълна кора. Двете кори се намазват с масления крем и се навиват на руло. Рулото се нарязва на шайби.

Шайбите се подреждат в намаслена и набрашнена тава с разреза нагоре, на разстояние една от друга и ги оставяме да втасат повторно. Преди да се сложи бриоша да се пече се намазва с останалото прясно мляко. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: