Начин на приготвяне
Пареното тесто за еклерите се приготвя като се смесват прясното мляко и водата, добавя се маслото, щипка сол и 2 ч.л. захар.
Всичко това се слага на котлона, докато маслото се разтопи и сместа заври. След това наведнъж се изсипва цялата чаша брашно, котлонът се намаля и сместа се бърка енергично, докато тестото започне да се отлепя от стените на тенджерата.
Тогава се сваля от котлона и се изчаква леко да изстине, но не напълно. Започват да се прибавят едно по едно четирите яйца, като първо се слага само едно и се бърка, докато се усвои.
Първоначално, след слагане на яйцето, се получава смес, която сякаш не е както трябва, но след няколко минути бъркане ще видите как яйцето се усвоява от тестото и то става гладко.
Тогава слагате следващото яйце и отново бъркате. След четвъртото яйце трябва да получите гладко лъскаво тесто, от което се оформят еклерите.
Аз използвах лъжица, с която загребвам и изсипвам в тава, застлана с хартия за печене. Вие може да използвате пош, ако имате.
Еклерите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути, като по желание може да ги намажете с разбито яйце преди печене. Моята фурна е много силна, затова ги пека на 190 градуса.
След изтичане на 25 минути фурната се изключва и еклерите се оставят в нея до пълното ѝ изстиване. Може да открехнете вратичката ѝ, но не повече от 1 пръст. В противен случай рискувате еклерите да спаднат.
Кремът за еклерите се приготвя като половината от млякото се слага на котлона заедно със захарта да заври.
Другата половина се разбива с брашното и жълтъците и при непрекъснато бъркане се прибавя към врящата смес. Бърка се до получаване на крем и преди да се изключи котлонът, се слагат ванилията и маслото.
Готовите и изстинали еклери се режат и се пълнят с изстиналия крем. Ако имате шприц, може да ги напълните с него.
За декорацията: На водна баня се разтапят шоколада и маслото и с получената смес се заливат еклерите.
Домашните еклери с маслен крем са много вкусни и любими на цялото семейство!