Начин на приготвяне
Печурките се измиват много добре. След това се обелват и оставят настрана. Подготвяме чушките, като изрязваме с нож горната им част, където е дръжката, за да се получи голям отвор, в който да ги напълним с плънката от гъби с ориз.
Обелваме моркова и почистваме кромида. Измиваме продуктите и всичко с изключение на чушките режем на ситни кубчета. В тиган сипваме 3 с.л. олио и изсипваме нарязаните печурки.
Запържваме за няколко секунди, след като попият олиото, слагаме маслото и лук при гъбите. Щом кромидът започне да прозира, прибавяме нарязаните моркови. Аз използвам остатъка на чушките, който изрязахме по-рано покрай дръжката, тях слагам в сместа заедно с морковите.
Овкусяваме на вкус с подправките сол, черен пипер, червен пипер, куркума и мащерка, ако нямате прясна, сушената също придава много добър аромат. Измиваме ориза и изсипвам при зеленчуците, запържвам за минута и добавят вода на три пъти.
След като оризът поеме първата чаша вода, прибавям втората и така до края. Плънката за пълнени чушки изключвам от котлона и започвам да пълня чушките с помощта на чаена лъжичка. Фурната загрявам на 180 градуса.
Ако остане малко смес, изсипвам отстрани на чушките в тавата и пълним вода до средата на чушките. Докато се пекат, подготвям млечният сос. Киселото мляко трябва да бъде на стайна температура.
Него смесвам с брашното, съотношението е 4 към 2, важно е да бъркаме, за да няма бучки. Оставям на страна, докато чушките се изпекат. В млечната смес прибавяме няколко лъжици от течността, която е в тавата, както когато правим застройка на супа и прибавяме към пълнените чушки с ориз и гъби. Връщаме обратно във фурната, за десетина минути нашите пълнени чушки.
Пълнени чушки с гъби и ориз - страшна вкусотия!