Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени гъби»Пълнени гъби с ориз и спанак

Пълнени гъби с ориз и спанак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Пълнени гъби с ориз и спанак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • гъби - 300 г кралска печурка или шийтаке
  • сол - 2 щипки
  • зехтин - 4 с.л.
  • За ориза
  • спанак - 3 шепи листа
  • ориз - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 3.5 ч.ч.
  • лук - 1/2 средна глава
  • черен пипер - 2 щипки
  • сушени зеленчуци - 1 с.л.
  • чубрица - 1 щипка, ронена
  • магданоз - 1 с.л. прясно накълцан
  • сол - на вкус
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе ориза за пълнеж на гъбите, като, първо, накълцате и запържите в олиото лука.

Когато започне да добива загар, сложете спанака, нарязан на дребно и сотирайте.

2. Добавете щипка сол и ориза и запържете и него за 2 минути, след това сложете подправките, сушените зеленчуци и налейте бульона.

Оставете да къкри на умерен огън до поемане на течността.

За препоръчване е да готвите в широк тиган, а не в тенджерка, защото така става много по-бързо и оризът не става на каша, тъй като е на по-тънък пласт.

3. Готовата плънка дръпнете от огъня и покрийте с фолио. Почистете гъбите с влажна чиста кърпа. Пънчетата отстранете.

По принцип по-добрият вариант за пълнени гъби е да се използват големи печурки - кафява, кралска, портобело, но аз много харесвам и с гъби шийтаке. Ако и вие изберете шийтаке, то трябва да са по-големи и с правилна форма на шапките.

4. Запечете от двете страни гъбите в тиган с малко зехтин и сол. Огънят да е силен, за да станат леко златисти отвън и крехки и сочни отвътре.

Не прекалявайте със солта, за да не извлече всички сокове от гъбите и да се смачкат.

5. Напълнете гъбените шапки с ориз със спанак и поднесете топли пълнени гъби с ориз и спанак.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: