Начин на приготвяне
1. Пригответе ориза за пълнеж на гъбите, като, първо, накълцате и запържите в олиото лука.
Когато започне да добива загар, сложете спанака, нарязан на дребно и сотирайте.
2. Добавете щипка сол и ориза и запържете и него за 2 минути, след това сложете подправките, сушените зеленчуци и налейте бульона.
Оставете да къкри на умерен огън до поемане на течността.
За препоръчване е да готвите в широк тиган, а не в тенджерка, защото така става много по-бързо и оризът не става на каша, тъй като е на по-тънък пласт.
3. Готовата плънка дръпнете от огъня и покрийте с фолио. Почистете гъбите с влажна чиста кърпа. Пънчетата отстранете.
По принцип по-добрият вариант за пълнени гъби е да се използват големи печурки - кафява, кралска, портобело, но аз много харесвам и с гъби шийтаке. Ако и вие изберете шийтаке, то трябва да са по-големи и с правилна форма на шапките.
4. Запечете от двете страни гъбите в тиган с малко зехтин и сол. Огънят да е силен, за да станат леко златисти отвън и крехки и сочни отвътре.
Не прекалявайте със солта, за да не извлече всички сокове от гъбите и да се смачкат.
5. Напълнете гъбените шапки с ориз със спанак и поднесете топли пълнени гъби с ориз и спанак.
Добър апетит!