Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Бавно готвен боб в гювеч с пушени ребра и подправки

Бавно готвен боб в гювеч с пушени ребра и подправки

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k1k3
Бавно готвен боб в гювеч с пушени ребра и подправки
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Струва си всяка минута до печката - бобът с пушени ребра е страхотен"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • ребра - 500 г пушени
  • сода бикарбонат - 1 к.л
  • олио - 5 с.л.
  • зелен лук - 1 връзка
  • чесън - 1 стрък пресен
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • домати - 1 бр.
  • червен пипер - 1/2 с.л.
  • джоджен - 6 - 7 стръка пресен
  • мащерка - 2 - 3 стръкчета прясна
  • целина - 2 - 3 листчета
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и се накисва във вода за около 12 часа. След това водата се сменя, налива се нова, слага се сода и се слага на котлона.

Щом заври, водата отново се сменя, бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.

Зеленият лук, чесънът, морковът и червената чушка се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в гювеча заедно с малко олио и червен пипер, след което се долива вода.

Вкусният боб в гювеч се похлупва и слага се в студена фурна. Бобът се готви около половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 150 градуса.

Към края на готвенето, когато бобът е почти готов, се добавят сол на вкус, настърган домат, пресните подправки - джоджен, мащерка, целина и нарязаните на порции пушени ребра.

Бобът със свински ребра се връща отново във фурната и се готви до пълната му готовност.

Бавно готвеният боб в гювеч с пушени ребра и свежи подправки е страхотна вечеря за цялото семейство!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: